Followers

Friday, April 1, 2011

Bahana April Fool

Assalamualaikum
Sedar xsedar hari ni dah hari Jumaat bersamaan 1 April 2011
bila tiba ja 1 April, msti ramai yg suka main tipu2..
sbb tarikh ni mmg popular dgn April Fool..hari utk mempersendakan sape2 je lah...
tapi korang tau xapa mkna April Fool ni yg sebenarnya???
Hari ni Ayumi akan berkongsi skit dgn korang semua tentang April Fool...


Pada abad ke-8 masihi,sepanyol berkembang menjadi sebuah negara islam yang maju dan makmur apabila ditadbir oleh penguasa islam.
keadaan ini tidak disenangi oleh golongan kafir yang berjiran dgn sepanyol.mereka mahu lihat islam hancur tetapi kebanyakan usaha mereka menakluknya gagal.


Akhirnya pihak kafir menemui jalan utk menghancurkan penduduk islam di sepanyol.Caranya mudah.
Dengan melemahkan iman mereka melalui serangan pemikiran dan budaya utk memecahkan perpaduan umat islam.Strategi ini berjaya dan akhirnya sedikit demi sedikit sepanyol jatuh ketangan tentera salib.
Tentera salib amat kejam.Masyarakat awam termasuk wanita dan kanak kanak dibunuh tanpa perikemasiaan.Satu demi satu daerah di sepanyol berjaya ditakluki sehinggalah tentera ini tiba di wilayah terakhir iaitu Granada.
penduduk islam diwilayah ini terpaksa bersembunyi didalam rumah utk meyelamatkan diri.Lalu tentera salib membuat satu taktik penipuan.


Mereka mengumumkan penduduk Granada dibenarkan utk keluar dari penempatan mereka dgn selamat adan dibenarkan menaiki kapal yang telah disedikan utk keluar daripada sepanyol.
Percaya dgn apa yg dijanjikan tentera salib,maka ribuan penduduk islam berkumpul diperlabuhan.
Tentera salib yg bersembunyi lantas membakar keseluruhan penempatan disitu termasuk golongan islam yang masih terus bersembunyi didalam rumah.
Ribuan umat islam yg sudah berkumpul di perlabuhan hanya tergamam tanpa dapat berbuat apa-apa bila melihat tentera salib bukan saja membakar rumah rumah mereka ,malah turut membakar kapal yg dijanjikan utk membawa mereka keluar dari wilayah itu.


Mereka semua terkepung lalu tentera salib dgn kejam menyerang dan membunuh kesemua umat islam dipelabuhan itu termasuklah wanita dan kanak kanak tanpa belas kasihan.
Yang kedengaran hanyalah gema takbir diiringi jeritan dan tangisan.Tiada seorang umat islam yg terselamat.Granada bermandi darah!


Mayat bergelimpangan,laut yg biru bertukar merah.Dan tragedi ini berlaku pada 1 April tahun 1847 Masihi dan dikenali sebagai "The April Fool Day" oleh org "Kristian.
Sahabat sekalian, jika orang kafir merayakan 'April Fool" sebagai hari utk mengenang mereka membunuh dan memperbodohkan org islam berdasarkan tragedi di Granada di sepanyol,apa motif kita sebagai orang islam turut sama berlawak mengenakan org islam pada "1 April"
Na'uzubillah...so korang semua, iktibar dari cerita tersebut,
xperlulah kita memperbodohkan diri utk menipu sesama kita pada tarikh 1 April ni...
xberfaedah dan boleh dapat dosa free jer n then hubungan sillaturrahim antara kita sesama umat akan tercemar....
so....hidarilah ye.....
Yg baik dijadikan tauladan, Yg buruk dijadikan sempadan....

No comments:

Post a Comment