Followers

Wednesday, December 14, 2011

Wordless Wednesday#4



sampai macam ni sekali???
penangan hujung tahun...sabo jer lah....


p/s : Ini adalah kisah benar

Tuesday, December 13, 2011

First Anniversary!!!

Hye Allz!!!

Sudah sekian lama xupdate blog. Hari ni baru tergerak hati nk menulis.
Happy n dalam mood yang still kabur... Why??? believe it or not... Me myself my Luvly Chubby husband have been married for 1 year...

11-12-2010
Tarikh keramat aku di ijab kabul dengan lelaki pilihan hati
ceh!!! Jiwang Gila!!!

11-12-2011
Genap Setahun...
wah...terasa cepat sangat masa berlalu



Pic ni kitaorg ambik masa sehari selepas knduri sebelah perempuan (aku lah tu). kebetulan Kelab kereta yg aku join Keicarmania.com buat konvoi ke Titi Hayun, Kedah . banyak kenangan tempat tu
 
hehehe...malu nk cerita
Akceli, tu lah tempat 1st si aku dan si dia berjumpa setelah sekian lama hanya ber"msg" sahaja. xdala hengen sangat nak buat tempat tu sebagai tempat sejarah. Cuma dah time tu UiTM tempat aku study buat aktiviti dekat sana. Program antara senior dgn junior fakulti aku then aku plak as a fasilitor. so..bebas la sikit untuk lari g dating jap

First time jumpa di situ . Afiq Muzaffar hadiahkan aku seutas rantai silver. Kami berjumpa xlama memandangkan aku ada tugas tapi aku solute pada dia dari Jitra datang utk bertemu aku di Yan hanya untuk 20 minit. Berbaloikah???
 
Walaupun pada mulanya niat aku hanya utk main-main tapi takdir Allah SWT telah menjodohkan kami sebagai suami isteri yg sah dengan sekali lafaz.

Tapi kawan-kawan aku di tempat keja semua xpecaya aku dah kawin...hahahaha......
Nak kena tunjuk surat nikah kot....

Latest!!!




P/S:  Aku rasa hubby aku mesti kata 20 minit tu memang amat berbaloi!!!










Wednesday, December 7, 2011

Wordless Wednesday#3



Kalo aku dapat baby laki, aku nak muka cam si Damon nih....

p/s : Weh..ko jgn berangan!!!!  Pregnant pun Blom!!
Aku : xsalah kan???  Ada aku Kesah!!!

Wednesday, November 30, 2011

Monday, November 28, 2011

Antara Kereta Dan Helmet

Hye!!!

Hari ni aku just nak berkongsi satu cerita.
So jgn bosan, Smile!!! dan keep Reading

~~~~~~~~~~~~~~~


Tit...Tit...Tit...Tit....
Tepat pukul 6 am, Jam henpon aku berbunyi. Rasa malas gila..
Dalam hati xpala snooze dulu..lagi 10 minit aku bangun...
Then 6.10 am aku pun bangun la dengan rasa berat ya amat....

Selepas Setengah jam bersiap...Pkul 6.45 am , aku pun kuar start kreta...
Pastu P jengok Cik Tam and Cik Teh...Bg diorg mkn...


ni adik aku bergambar bersama Cik Tam n Cik Teh!!!



Then tengok family hamster aku..pun bagi diorang makan...



Dah selesai, aku gi buka pintu pagar....masuk dalam keta, drive keluar pagar n park depan rumah...
turun dari keta..tutup pintu pagar...
Tapi jiwa masih terawang-awang ..Mengantuk
Ikutkan hati mau je tutup enjin then masuk bilik g tido jer...
Tapi apa nk buat, kompeni tu bkn bapak aku yang punya.~~
Seat belt dipakai , aku pun letak gear D, drive ke depan, kasi signal ke kanan untuk keluar simpang, 
melihat kiri dan kanan tiada kereta, 
pedal minyak ditekan.....

Bedebuk!!!  
Aku dengar something...seolah-olah aku melanggar sesuatu...
hisshhhh...pelik, jalan lengang...xkan aku exsiden...
mata dihala ke cemin pandang belakang...
aku lihat something bergolek-golek atas jalan...macam toyol!!!
tapi bulat berwarna biru.....macam aku kenal...
Alamak!!!!!! helmet abah aku, hahahaha

macam mna nk buat ni..xkan nak tinggal dan buat bodo jer..ngamuk pulak orang tua tu nanti nk p keja xda helmet..Nak xnak aku tepaksa patah balik...kasi signal sebelah kiri, stop keta, 
p La kutip helmet tu betul2 tengah jalan....minaci India yg duk tunggu bas kilang tepi jalan, tersipu-sipu gelakkan aku...rilek la...sekali-sekala di waktu pagi yang hening ni nk buat citer tahap maharaja lawak, apa salahnya kan???
Melayang RM12 gnti wisor baru utk abah...Nasib helmet xpecah...!


Dari rumah drive sampai kilang Boon Siew, aku tersenyum ibarat kerang busuk sorang-sorang....
Hidup ni macam-macam!!!

bab edit xreti..tapi korang imagine la sendirik ea...!!!


P/S : Jangan jadi macam aku....Sumpah Xbest pon!!!

Wednesday, November 23, 2011

Monday, November 21, 2011

Konpius yg melanda

Sambil tngk bola Malaysia v/s Indonesia...



Suddenly, aku terfikir tentang "makan"?

Adakah hidup untuk makan
atau
makan untuk hidup?

hadoi konpius betoi la....

Menu hari ni (bukan cobaan tapi betoi2)

Pagi : Nasi Lemak Ikan masin 
Kuantiti : 2 bungkus

Tengah hari : Tak Pi kantin tapi p tidoQ kat surau...heheheh

Petang : Nasi + Tomyam + Sambal Udang + Gulai Daging ( Nasi Kenduri Semalam) hahahah.......

Malam : Nasi Goreng Ikan Masin (kongsi ngan mummy)

Snek ketika menonton Astro Arena : choco stick Rocky 



Dalam otak ligat terpikir...mau nya berat badan aku tak naik sebulan 2 kilo..makan banyak!!!


Diet!!! Xmungkin!!!  Gastrik punca utama..... So.....makan jangan tak makan...


P/s : Tahniah utk Kejayaan Malaysia...Go Harimau Malaya......!!!

Nyanyi Jom!!!

Hitam Kuning (3x)
Go Tiger (2x)







Saturday, November 19, 2011

Kerja Part 2!!

Sambungan Crita hari tue...... Kerja Part 1#

Minggu ni dah masuk minggu ke-2 aku duk kat bahagian welfare menggantikan Syue... Keja pnya la bnyak, n the worst part is aku still kna ganti kak ina di reception if dia g break.... Syue plak bnyak tnggal wasiat kat aku..hempeh....

Macam lembu kna tarik idong la....terkejar ke sana, terkejar kesini....
Apa bleh bt kompeni ni bkn bapak aku yg pnya....hahahah.....
(kalo bapak aku pnya dah lma aku kick si Megi kari, Kerbau pndek n Si kuih Donut)

Seperti yg dijnjikan aku dapat la laptop yg kompeni bg...hurm....
korang nk tngk? meh aku bg pic....

Laptop cikai ja pun...Dell Vostro 1520




Nk dijadikan cerita, kelmarin ptg....Si kerbau pndek dapat 1 email dari Si Sepet....bunyik nye cenggini

Dear Ms. Kerbau Pendek

Kindly arrange one receptionist for me for banner hanging activity...
Date give as follow....

 bla..bla...bla....



So, Kerbau Pendek pun tnya kat ct jatt.....

Kerbau Pendek :  Eh, sekarang nak bg sapa yg ikut dia...sha dah under welfare, ina xda sapa gnti.. U boleh ikut ka?

Ct jatt :  X boleh Mr. Kuih Donut dah pesan, GA xboleh bt keja HR...

Kerbau Pendek: Bila dia cakap?

Ct jatt : Hari tu..Entah xingat bila....

Si Kuih Donut : (Menyampuk) Cannot la , cross section already....

Entah apa yg dibebelkan mereka betiga, aku pun xpasti....malas nk amek kesah...Dia bkn suka aku pun.... Tapi Ct Jatt mmg bagus la cover line....Aku pun ekceli malas nk kuar. Bnyak kot keja nk bt...
Mna nk update new associate, Kunci Loker, Staff Transportation, Millage Claim, Lorry Driver Claim, dan bnyak lagi lah...yg paling worst BSH TV......tiap2 pgi nk ngadap sistem tu! dah la x user friendly....memnjang nk ragging aku....

Tapi yg paling aku xpaham betoi....Si Kerbau Pendek blh plak cakap dekat aku...

Kerbau Pendek : eh u mau ka kalo u jd HR

Aku : Msti la mau..sapa xnak..rezeki ign tolak...

Kerbau Pendek : Ok2...nti ada kosong I inform u....

Hahahha......macm xpacaya oooooo.......baik plak dia ni..Insap dah kot....Whatever la....Dunia2.....
Ni nak kongsi moto Baru Keluaran kompeni aku....ada duit boleh beli..xda duit sila tngok aje la...k



Adios!!!





Tuesday, November 1, 2011

Si Sepet!!!!


Hari ni aku nak cerita pasal officemate aku..xda la rapat sangat....budak 1 batch ngn aku..  memperkenalkan namanya siew kim...chinese budaknya..mata sepet gila..kadang2 kompius tngk dia, mata tu tidoq ka berjaga... dia ni under HR dept...aku plak GA.... kadang2 bila dia nak kuar "hang" (pasang) banner jawatan kosong kat company aku, dia ajak aku teman dia, Actually bkn ajak la, more to arahan...kadang2 geram gak apsal GA kna bt keja HR..keja aku pun bnyak xabis, inikan nk menolong org...tp bila fikir2 balik, dari bosan duk office baik kuar...ronda2 menghabiskan minyak keta company.....kuar pukul 9 pg pkul 4.30 ptg baru balik...cun2 je tuh!!
mata dia yg sepet!

so pagi tu, setelah settle serba sedikit task dlm office, siew kim datang cari aku....

Kim : so...sha, hari ni kita kluar pergi area BM, Prai, Seb. Jaya, Kepala Batas, Tasek Gelugor, Juru, Alma n Butterworth

Aku : ok no hal... (dalam hati, ada aku kesah...bkn aku nak sngt kuar pun....arahan jer pun....)

kami pun berjalan ke guard house utk scan, then ke parking...
dalam kepala otak ligat berfikir teringatkan kejadian tempoh hari...hari tu masa first aku kuar ngn dia, aku yg drive....Naik Accord tu beb!!..blagak la sekejap!
Hari ni naik City plak..dia yg nak drive....dah rasa cm separuh nafasku pergi sbb ramai yg cakap Kim ni gila stereng...bawa ntah apa2....xapa lah just give it a try!!

Firstly mmg la ok, tapi bila masuk highway..MASYAALLAH!!!!!
jantung aku ni dah macam nak terkeluaq....masuk simpang ka, nak memotong ka, mmg xtngk cermin pndang blakang..harap signal ja lebih....3 kali kot hampir2 nak xsiden! yg Kim ni bleh duk bt slamber lagi.....Ni lah jadinya bila Kancil bertukar jadi Honda City..Lupa dunia!

Aku harus cari peluang!! Nyawa aku dah dujung tanduk, tnpa melengahkan masa.... tiba ja kat area Tasek Gelugor, aku pun minta nak drive.....Nasib dia bagi....Selamat.....pasni baru bleh menyembang2....
Sebelum tu duk brek angin ja taw x!!

pemanduan yg tak selamat langsung! fobia!



Kim bagitau aku dia megimpikan rumah 2 tingat, ada balkoni, dapat suami yg baik, 
then crita pasal kredit kad, debit kad, account hong leong bank yg dapat hello kitty la...macam2....
xbrenti2 dia bercerita....Huh!..jenuh nk melayan....sampai aku jadi lapaq...

Jadi we all's singgah la di carefour bukit minyak....

aku ada bawa nasi yg pak long belikan pagi tadi, so sambil melangkah ke medan makan....aku bertanya pada kim

Aku :  U xnk makan ke?

Kim : Xpalah...i ada bawa biskut..I mkn biskut saja

Aku : Xkan makan biskut ja kot..kenyang ka

Kim : bt2 bodoh macam xdngr soalan aku..hempeh!!!

Aku singgah kat gerai Each A cup, so aku order la chocalate double pearl.....harga RM5.10... lebih mahal lagi dari cool blog! Kim hnya melihat dan gaya tngk menu macam nk beli....pnya la lama dia interbiu tukang jual tu sampai nasi aku dh habis baru dia dtg dgn segelas air bluberry...serius minah ni mmg kedekuT!



Lepas makan kami meneruskan misi kami....smpai kat Alma, aku siap singgh kedai makan bli nasi kat mak aku then balik rmah antaq nasi kat mak aku....huh......lantak engkau lah Kim oiii.....aku yg drive...so U follow jer lah.....Tapi bagus Kim ni...xbnyak songeh! jenis ikut ja...hahahaha.......

Moral of the story....
Jangan drive laju2..bahaya!
Jangan kedekut bab makan! Aku xsuka! 
Jangan nak mengulat macam aku..Okey!!


ps: maaf utk cerita aku yg xda motif!
n one more, cool blog lagi sedap!!











Tuesday, October 25, 2011

Monday, October 24, 2011

Malaysia vs Indonesia

Pagi ni agak malas mau bangun....Biasa la cuti yg melampaui batasan...(macam aku plak nak raya)...
Suami aku pi keja pagi tadi pun, aku masih berlingkar malas di atas katil...
Tepat pkul 9.30 baru aku bangun, keluar bilik tngk sape pun xda...adik-adik 3 org tu sekolah, mak mertua ada kelas hari ni..maid entah kemana perginya....agak2 p bergosip dgn kawan se"indonesia" sebelah rumah kot.


Biasa nya pkul 10 am di office ialah tea break aku..jadi aku melangkah kedapur mengambil nasi lemak yg dibeli suami ku utk di jamah...sempat lagi aku teringat pesan suamiku "bangun nti jgn lupa bekfest, hari ni duk rmh layan series drama yg b donlod semalam tau"

Selesai menjamah nasi lemak, aku masuk semula ke dalam bilik..mengemas katil dan megumpul kain baju utk dibasuh.. Dlm hati membebel geram "di tinggalnya stok baju yg berselerak di tepi katil...aku jugak kna kemas"

Sambil membelek rambut, teringat semalam ke Jitra mall utk gunting rambut...thank to Kelly Academy!! mmg aku satisfy sunggh dia pnya service..Tapi kesihan org tu, kna tnggu aku selama sejam!

Add caption


Lepas dah masukkan baju dlm mesin basuh, aku masuk ke dalam bilik semula utk mengechek crita2 yg aku donlod semalam...huh...semua success!! masa tu maid dah blik n dia sibuk mem"vacum".... sampai ja dpn pintu bilik dia tngk aku tengah melayan fesbuk lalu dia bertnya pada aku..

kak siti: eh kalo mau kirim gambar ke Indonesia gi mana ya? bole kirm ke fesbuk ya? kakak mau kirim ke adik kakak di jawa tngah

aku: boleh aja..kalo ada account nya..

kak ct: aloh..kakak enggak ada...enggak reti gna semua ini..

aku : kalo gitu kakak minta email fesbuk adik kakak tu, nti saya tolong kirim.. tapi gna account fesbuk saya la..

kak siti: boleh2..tnggu ya mau sms ke sana minta tp jgn dibilang sama umi atau along.. malu lah... nti dimarahnya kakak..

aku: beres...

selang beberapa minit......

kak siti: ni emailnya juga nick namenya dlm fesbuk....

aku ambil hanpon sony Ericsson milik kakak (dasat jugak maid pakai henpon cmni) 
aku search dan jumpa la fesbuk adiknya....
lalu aku upload gmbar kak siti utk tatapan adiknya....kesian juga dia, dah lama kat Malaysia entah rindu pada family dia di sana agaknya...aku buka album dalam fesbuk adik dia.....terpancar kegembiraan yg teramat di mata kak siti lalu dia ambil henpon dia snap gmbar adiknya di skrin laptop aku....

kak siti: gampang ya udah smpai pic nya ke sana..kalo mau di pos entah bila mau terima..makasih ya....

aku hnya mengangguk lalu kak siti smbung kerjanya semula......
dalam hati aku tersentak, kalo aku terpaksa berjauhan dgn family utk tempaoh 3 4 tahun tnpa jmpa langsung, huh...boleh mati kutu!!! ni pun dah rindu nk balik penang!!!......





Sunday, October 23, 2011

kerja!!!

Salam Blogger utk semua...

kalo nk ikutkan hati yg tengah terguris neh..memang aku xnk jejak kaki kat company yg aku keje skrg neh...
tp disebabkan tuntutan hidup mencari rezeki, aku pekak kan telinga, pejamkan mata...(tapi sampai bila?)
sial!! bangang!! utk sapa? of coz utk si kerbau pendek n si cicak kobeng...

6 month already pass and my probation contract will expired this 31st Okt 2011..
n supposedly they confirm me as a staff but.....


perbalahan bermula...



si cicak kobeng : huh...sorry to inform u that after we calculate your mark n ur performance did not satisfy..
we also notice that u also doesn't have initiative to work...

aku: what? what do u mean about no initiative to work? I've done everything 4 this company.. 

si kebau pendek : means that every work, I must ask 1st then u will do... u did no have thought to do by ur own

aku : diam...(silence is better!!) 6 bulan aku bertungkus lumus buat yg terbaik, ini yg diaorg ckp!! xda inisiatif!! WTF!!! perkauman!! aku taw even aku bt level best ttp ada saja alasan yg pling bodoh xnk confirm aku....kalau bangsa sial diaorg xsmpai 6 bln dah boleh confirm..even tidoq dpn bos pun ttp nmpak bagus...

si cicak kobeng : so..is there anything u want to speak up?

aku : smbil memegang borang kaler biru..teliti 1 persatu marks aku....then aku tnya....this section regarding communication towards supplier n subordinate... can u explain y i only  get this 2 marks.....

si kerbau pendek : that mean someone complain u loo.....

aku : can i know who? as i know i always maintain my relationship with supplier n subordinate...until this time no one ever complain regarding my works....


si kerbau pendek : rite now, no need to ask who complain...no need to talk about that... supposed u do ur work much better than now... 

aku : sial!! mna ada supplier complain pasal aku! semua ok ja... sampai ke thap aku snggup belaja ckp jepun sbb nk jga hati supplier n nk communicate dgn diaorg....arg...ckp ja hang takut status hg tergugat..sbb tu duk buruk kan aku dpn si cicak kobeng.... mmg nak mampus betoi minah ni.... (marahku dlm hati)
aku bersuara....ok fine! talk to much also cannot change anything...i accept all! (aku pasrah)

si cicak kobeng : so we will renew your contract 4 another 6 six month. but starting 1st Nov u will replace syue position since she will resign... so ur colleague ina will cover downstairs job alone. u will replace ina job if let say she on leave or lunch n tea break. N also company will give u 1 laptop. but remember if me myself or IT dept detect that u misuse ur laptop during office hours 8 am until 5 pm , company will issues warning letter n its will effect ur performance n also maybe company will terminate u.. i will job down the condition in this paper.. 

aku : dlm hati... aku xhadap sngt la nk bg laptop company tu! n aku x hadap nk gna internet company yg mcm siput... hellooo!!!  i got my own laptop n my own wimax at home okay!!! henpon aku pon bleh men tenet aihh....whatever la...

sekilas pndang si kerbau pendek tersenyum puas selepas mengenakan aku....!!  sial !!

si kueh donat : so sha... after this u will work under my control....so i need u to be more initiative.

aku : whatver la....

itu la serba sedikit meeting aku dgn org atasan aku yg mcm baboon.....

si kerbau pendek ugut member kamceng aku.....bila aku ditukarkan ke office atas, kerbau pendek warning Ct jatt supaya jgn sembang or tegur aku langsung sbb dia anti aku.  entah apa la masalah dia....xpuas hati apa ntah...

tnggu beb...
satu  persatu aku note down....kes kau fitnah aku punya husband..pun masih menbara lagi...jeles sbb dia dah monopos n laki pun dah mampus!! ( mulut aku tngh jahat nih)

step seterusnya.......
searching 4 new job opportunities......

lepas aku kuar dr company tu.. aku akan make sure si kerbau pendek tu akan melangkah kuar dr company tu!!




Saturday, October 1, 2011

Review "Aku Bukan Mistress"

Assalammualaikum...
rasanya dah berkurun gila aku x update blog ni...
almaklum lah.....sibuk...dan kekangan masa yg xmengizinkan aku berbuat sedemikian....

entry kali ni aku nk story pasal buku...
nak kata aku ni ulat buku...xda la sngat....ulat tido ada lah....hahahaha

aku tau ramai antara kita suka baca novel.....
especially gurlz la....lelaki yg dlm hati ada taman pun kadang2 suka....


novel yg terbaru aku baca bertajuk "Aku Bukan Mistress"



sinopsis crita ni:

Mya Arlissa terperangkap dengan permainan dunia yang kejam. Dia tercampak ke dunia yang kelam dan gelap tanpa kerelaan hatinya. Tangan yang disangka boleh memimpinnya ke arah yang lebih lurus, rupanya tidak berbeza seperti lelaki lain yang hidup berajakan nafsu. Dirinya tergadai kepada Mikail, lelaki tampan yang kaya-raya dan menjadi buruan ramai wanita.

Dua tahun menghamba diri di dalam penjara yang dibina oleh Mikail dengan bertemankan dosa, Mya mula mencari arah hidupnya. Kehadiran Adam yang kejam, Shamil  yang menagih janji silam, Suzanne yang menyakitkan hati dan Datin Adiba yang sinis membuatkan hidup Mya semakin sempit. Sikap Mikail yang semakin aneh dari sehari ke sehari membuatkan Mya keliru. Dalam resah ada debar, dalam benci ada rindu, dalam marah ada tenang. Mikail mendera hati dan perasaannya.

Sampai kemuncaknya, Mya tekad. Dia mahu menoktahkan semua catatan noda dan dosa dalam diari hidupnya sebagai seorang perempuan simpanan, tapi bagaimana? Kaki ingin berlari menjauhi Mikail, tetapi hati mengikat janji secara sembunyi.

Mengapa membina harapan jika penghujungnya tidak seindah impian? Dan… cukupkah tempoh dua tahun untuk memastikan debaran di hati mereka melagukan rentak yang sama?

amacam best x?
bgi aku....mmg best.....harga pun xmahal...
nak pinjam dri aku pon bleh.....hihihihi.......



Friday, August 19, 2011

Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah ;)

Salam Blogger utk semua....

Entry hari ni special sket....
"in a mood to join segment"
sbenarnya dah lama teringin nak join segment dlm blogger...
so tngh godek2 blogger ...
terjumpa la satu blog...Anif Abdullah nma tuannya.....

memandangkan follower aku mmg under 500..
so aku pun "menjoinkan" diri utk participate dlm segment ni...


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN:

1)Wajib menjadi Follower Blog Anif Abdullah

2)Copy BANNER kat bawah

3) Paste kan ke dalam entri yang korang buat bertajuk " Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah "

4) Di dalam entri itu haruslah ada 
* Nama 
*Hobi korang


5) Dah siap,tinggalkan LINK korang tu ke entri tersebut..  Senang kan?

6) Korang ada kebebasan untuk TAG kawan-kawan (pastikan mereka tahu ya)


7) Tujuan Segmen: 


Untuk meningkatkan jumlah follower 500 kebawah sahaja (500 ke atas,sori eh) dan memeriahkan  blog korang sempena bulan puasa,kemerdekaan dan lebaran ini dengan tetamu yg hadir.. Tambahan pula, para blogger dapat jugak bertukar-tukar hobi sekaligus merapatkan hubungan silaturrahim antara satu sama lain.


8) Apabila tamat penyertaan,AA akan mempromosi setiap blog di dalam ENTRI KHAS...

9) Tarikh tutup penyertaan : 22 OGOS 2011 (tak perlu lama-lama sangat)


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Entry Segment




Nama : 
Siti Shakina Binti Sabri
a.k.a 
Miss Ayumi

Hobi : 
Blogwalking 
Dengar lagu
Lepak kat pantai
Men Game
Kacau org
Kacau Cik Tam & Cik Teh (my sweet Little Cat)
Kacau Mr. Afiq
Kacau Hinata_amaru
senang cerita , kacau semua org lah.... 
hehehehe.......jahat x aku???

Ucapan: (skema betoi minah ni)
salam pd semua blogger....
harap dgn entry dlm segment ni, aku akan dapat ramai lagi kenalan baru dan semperna
lebaran yg bakal mendatang..aku nak ucapkan selamat berpuasa dan Selamat Hari Raya...

p/s: jgn main mercun taw...Bahaya!!!!

Sekian




Thursday, August 18, 2011

Suami & Isteri

Tahukah kau wahai suami Dan bakal suami?? 
Suami Isteri ini asalnya 2 individu asing yang saling tidak mengenali. 
Atas takdir tuhan dipertemukan dan aqad nikah telah menyatukan mereka.



Tetapi.......tahukah kau apa yang isterimu selalu lakukan untukmu dan
fikirlah sejenak apa pula yang kau berikan untuknya... 
KALA kau tiada duit, bukankah magic David copperfield bila tiba2
kau buka wallet ada duit pulak di dalamnya, tahukah kau yang isterimu sentiasa curi2 membuka wallet untuk mengecek " Ada duitkah Suamiku?"

TAPI Bila kau Ada duit, wah! Wah! Kau siap boleh tanya lagi bini kau " Ada duit ke?" sedangkan itukan kewajipan kau untuk memberinya nafkah?

Tahukah kau wahai suami, tiap2 malam isterimu akan terbangun dari tidurnya dan perkara pertama yang diingat ialah suaminya, lantas terus si isteri menjenguk suaminya di sebelah, di kucup dahi suaminya, diusap rambutnya, penuh kasih sayang dan belas kasihan . TAPI yang kau berinya hanyalah dengkuran kadang2 siap kentut lagi..Cissss! !

Tahukah kau wahai suami, kalau kau balik lewat malam sampai jam 4-5 pagi atas alasan kerja atau kau suka2 nak lepak ngan kawan2, bini kau yang dirumah tu tak lena tidur, selagi kau tak balik selagi tulah mata tak leh pejam
.

TAPI yang kau tahu bersembang aje sampai pagi, langsung tak ingat bini, dahlah balik lambat esoknya selagi tak masuk Zohor tak reti2 nak bangun, dah bangun tahu nak makan aje...

Tahu tak kau wahai suami, setiap kali isteri mu menggosok bajumu apa yang sentiasa terlintas di fikirannya ialah "Handsome tak laki aku bila pakai baju in?"
Tapi kau bila dah hansome sikit mula hidung tinggi nak mengorat lagi....
 
Tahu tak kau wahai suami, isteri kamu tak mintak banyak, cuma pujilah dia sekali-sekala, peluklah dia setiap pagi dan malam sebelum tidur . Peluk yang setakat pelukan sayang sahaja.. (bukan dengan harapan dapat "apa-apa"), hadiahkanlah dia sekali-sekala walaupun setakat coklat sekeping, picitlah bahunya sekali-sekala Dan kalau nak tidur tu... selimutkanlah dia, sebab sebenarnya, selagi suami dia tak lelap mata dia hanya tidur2 ayam sahaja...

 
INI YANG BEST NI

Satu lagi... suami, kalau korang nak tahu, sebaik sahaja saksi kata SAH!!!! Tuhan tu telah kurniakan 6, 7, 8 senses kat isteri sebab itulah dia orang tahu korang buat apa kat belakang dia, tak yah guna spy...dia orang musti tahu punya....

Hargailah isteri dan bakal isteri korang, sebagaimana korang hargai kereta korang, PS2 korang dan lain-lain

Pengajaran ayat:
 
Perkahwinan itu satu perkara yang mulia... Mengapa mesti kita mengelakkannya. Ia adalah satu fitrah bagi manusia..

Kalau tak sanggup, manusiakah KITA. Jangan risau jika kita tak dapat isteri yang solehah kerana Allah telah berjanji, perempuan yang soleh hanya utk lelaki yg soleh....Kalau kita sbg lelaki tak boleh....jgn harap dapat bini yg soleh....Syukur apa yg telah dikurniakan.. Tak semua perempuan itu BAIK, tapi baik kah kita nak dapat perempuan yg baik...???

Kalau kita mengorat perempuan memang tak baik, tapi kalau kita tak berusaha nak cari isteri; Ada can ker bini itu TURUN dari langit..... Kita tak suka perigi mencari timba...Perempuan jenis apakah itu???

Siti Khadijah pun perempuan mcm itu; Hinakah dia??????

Allah telah mengutuskan perempuan utk lelaki...bukannya kita perlu hidup dgn sendiri....


Mungkin rezeki tidak ada untuk kita memulakan alam perkahwinan. ......Tanpa usaha , rezeki itu memnag tidak Ada....


Syabas kpd sesiapa yg melangkah ke gerbang perkahwinan, yg tidak,


ANDA sesungguhnya berada dalam kerugian....


FIKIR-FIKIRKANLAH.......  



 

Tuesday, August 16, 2011

Nak Berjaya, Kena Usaha....


Salam blogger utk semua rakyat Malaysia...

Bagi aku kalau kita nak berjaya, usaha tu amat penting...
sebab dalam kehidupan yang serba canggih sekarang, pendidikan amat penting utk mencapai cita-cita yang kita impikan..
Tanpa usaha yang gigih, tak mungkin kita mampu meraih kejayaan pada masa akan datang 
( kalau ada pun mngkin rezeki Allah S.W.T atau nasib..kira lucky la...)


semut pun taw usaha apatah lagi manusia

"Jika diberi satu situasi...di mana prestasi kerja kamu kurang memuaskan dan pihak atasan tidak berpuas hati lantas mengambil tindakan terhadap kamu..."




marah bebenor nmpaknya

so..apa yg korang semua fikir jika situasi tersebut belaku atas diri korang???

kalau aku... dah ketaq lulut semua ada...
bkn apa, bila jadi mcm ni, dah tentu majikan akan fikir kamu tak layak bekerja dgn company dia..
so mcm2 lagi bakal terjadi kalau kita x perbaiki keadaan dan sedar kesilapan yg kita lalukan....

atau
bt xtahu ja.....teruskan hari-hari yg mendatang dgn slumber...
mcm dlu2...

alamatnya..... xmustahil kamu akan terima ayat cinta 
"YOU FIRED"
time tu nyesal pun dah xgna weyyhhhh.....



ayat cinta paling best smpai rasa nak nanges..

jadi.... sementara masih ada waktu..manfaatkan sebaiknya..
ingat kita makan gaji jer.. bkn bos atau anak bos atau yg sewaktu dgnnya...
bila ikhlas bekerja, baru rezeki kta berkat....
bila dapat keberkatan dari Allah..InsyaAllah dipermudahkan rezeki utk kita...

tapi yg penting jgn lupa berdoa pada Yang Esa....
serta selalu bersabar...mna tau dek kerajinan dan komitmen yg tinggi pada kerja anda
xmustahil kamu akan dinaikkan pangkat jadi "BOS"


sekian...

p/s: bt kerja betul2..jgn tau nk mengulat ja....muka lawa tp kaki busuk bt apa....hempeh toi...!

Monday, August 15, 2011

Kad Raya Ohhh Kad Raya


Salam blogger utk semua

"Gendang Gendut Tali Kecapi, Kenyang Perut Senang Hati"

yelakan, mana xsenang hati, baru jer berbuka puasa..
pas makan mata pun jadi berat ja....
rasa cm malas ja...mulut ni pun xbrenti2 menguap....

dah2...jgn nak dilayan sngat perasaan ni....
(dah merepek meraban dah aku ni)

Pejam celik-pejam celik dah 15 hari kita berpuasa..
so macam mna dengan puasa korang? masih lagi dapat bertahan atau dah berterabur...
harap2 semua ok la kan (macam aku)......berjuang hingga ke titisan terakhir!!!! (pun mcm aku.."hempeh")

bahang Aidilfitri pun dah makin dekat
bila turn on radio, dah bnyak radio station mainkan lagu raya...best je dngar....
mak cik- mak cik  sebelah rumah pun dah bnyak buat kuih raya....
exspo2 tepi jalan pun dah bnyak beroperasi menjual kelengkapan aidilfitri...
tapi aku? boleh bt rilex lagi..apa pun xsedia lagi....
xsempat lah...kekangan masa.....en. hubby pun duk jauh..( sobb...sobbb...sobb....)

Wah..pnjang nya intro aku ni...actually entry aku kali ni aku nak story mory pasal kad raya..



Dahulu sekitar tahun 2001, masa tu aku sekolah menengah..
time tu kad raya mmg wajib utk kawan-kawan.....
sanggup berhabis duit beli kad, setem....yelakan time tu harap duit saku yg mak abah bg je....
bak kata pepatah...x lengkap aidilfitri ni tanpa kad raya...

yg paling lucu nya bila bg kad raya pada kawan...antara ayat yg femes :

  • assalamualaikum...xjawab dosa.... (wajib bg)
  • puasa ke tidak?
  • baju raya berapa pasang tahun ni?
  • kasut raya pulak bnyak mna?
  • tudung raya?
  • tema baju thun ni warna apa?
  • kuih raya buat ke beli? kita buat kuih tunjuk jer..
  • di kesempatan ni nak menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki ( mak aih....over betoi...hihihi )
  • raya jemputlah mai rumah....
  • pastu msti lekat syiling 1 sen atau 5 sen.... dgn ayat "nah amik duit ni bt duit raya"
tapi sekarang ni...aku rasa kad raya ni dah jarang kita gna....
zaman era globalisasi 2011...
kita dah makin sibuk dgn rutin harian...kerja-kerja yg xpernah habis....
masyarakat lebih suka gna digital kad yg boleh hntar melalui email...
ucapan melalui fesbuk, SMS, dan lain- lain lagi.....
kata mereka lebih mudah, jimat dan cepat.....
tapi bg aku..... kad raya ni ibarat warisan tradisi kita....
xmeriah rasanya tanpa kad raya...

betul x???