Followers

Wednesday, November 30, 2011

Monday, November 28, 2011

Antara Kereta Dan Helmet

Hye!!!

Hari ni aku just nak berkongsi satu cerita.
So jgn bosan, Smile!!! dan keep Reading

~~~~~~~~~~~~~~~


Tit...Tit...Tit...Tit....
Tepat pukul 6 am, Jam henpon aku berbunyi. Rasa malas gila..
Dalam hati xpala snooze dulu..lagi 10 minit aku bangun...
Then 6.10 am aku pun bangun la dengan rasa berat ya amat....

Selepas Setengah jam bersiap...Pkul 6.45 am , aku pun kuar start kreta...
Pastu P jengok Cik Tam and Cik Teh...Bg diorg mkn...


ni adik aku bergambar bersama Cik Tam n Cik Teh!!!



Then tengok family hamster aku..pun bagi diorang makan...

video


Dah selesai, aku gi buka pintu pagar....masuk dalam keta, drive keluar pagar n park depan rumah...
turun dari keta..tutup pintu pagar...
Tapi jiwa masih terawang-awang ..Mengantuk
Ikutkan hati mau je tutup enjin then masuk bilik g tido jer...
Tapi apa nk buat, kompeni tu bkn bapak aku yang punya.~~
Seat belt dipakai , aku pun letak gear D, drive ke depan, kasi signal ke kanan untuk keluar simpang, 
melihat kiri dan kanan tiada kereta, 
pedal minyak ditekan.....

Bedebuk!!!  
Aku dengar something...seolah-olah aku melanggar sesuatu...
hisshhhh...pelik, jalan lengang...xkan aku exsiden...
mata dihala ke cemin pandang belakang...
aku lihat something bergolek-golek atas jalan...macam toyol!!!
tapi bulat berwarna biru.....macam aku kenal...
Alamak!!!!!! helmet abah aku, hahahaha

macam mna nk buat ni..xkan nak tinggal dan buat bodo jer..ngamuk pulak orang tua tu nanti nk p keja xda helmet..Nak xnak aku tepaksa patah balik...kasi signal sebelah kiri, stop keta, 
p La kutip helmet tu betul2 tengah jalan....minaci India yg duk tunggu bas kilang tepi jalan, tersipu-sipu gelakkan aku...rilek la...sekali-sekala di waktu pagi yang hening ni nk buat citer tahap maharaja lawak, apa salahnya kan???
Melayang RM12 gnti wisor baru utk abah...Nasib helmet xpecah...!


Dari rumah drive sampai kilang Boon Siew, aku tersenyum ibarat kerang busuk sorang-sorang....
Hidup ni macam-macam!!!

bab edit xreti..tapi korang imagine la sendirik ea...!!!


P/S : Jangan jadi macam aku....Sumpah Xbest pon!!!

Wednesday, November 23, 2011

Monday, November 21, 2011

Konpius yg melanda

Sambil tngk bola Malaysia v/s Indonesia...



Suddenly, aku terfikir tentang "makan"?

Adakah hidup untuk makan
atau
makan untuk hidup?

hadoi konpius betoi la....

Menu hari ni (bukan cobaan tapi betoi2)

Pagi : Nasi Lemak Ikan masin 
Kuantiti : 2 bungkus

Tengah hari : Tak Pi kantin tapi p tidoQ kat surau...heheheh

Petang : Nasi + Tomyam + Sambal Udang + Gulai Daging ( Nasi Kenduri Semalam) hahahah.......

Malam : Nasi Goreng Ikan Masin (kongsi ngan mummy)

Snek ketika menonton Astro Arena : choco stick Rocky 



Dalam otak ligat terpikir...mau nya berat badan aku tak naik sebulan 2 kilo..makan banyak!!!


Diet!!! Xmungkin!!!  Gastrik punca utama..... So.....makan jangan tak makan...


P/s : Tahniah utk Kejayaan Malaysia...Go Harimau Malaya......!!!

Nyanyi Jom!!!

Hitam Kuning (3x)
Go Tiger (2x)







Saturday, November 19, 2011

Kerja Part 2!!

Sambungan Crita hari tue...... Kerja Part 1#

Minggu ni dah masuk minggu ke-2 aku duk kat bahagian welfare menggantikan Syue... Keja pnya la bnyak, n the worst part is aku still kna ganti kak ina di reception if dia g break.... Syue plak bnyak tnggal wasiat kat aku..hempeh....

Macam lembu kna tarik idong la....terkejar ke sana, terkejar kesini....
Apa bleh bt kompeni ni bkn bapak aku yg pnya....hahahah.....
(kalo bapak aku pnya dah lma aku kick si Megi kari, Kerbau pndek n Si kuih Donut)

Seperti yg dijnjikan aku dapat la laptop yg kompeni bg...hurm....
korang nk tngk? meh aku bg pic....

Laptop cikai ja pun...Dell Vostro 1520




Nk dijadikan cerita, kelmarin ptg....Si kerbau pndek dapat 1 email dari Si Sepet....bunyik nye cenggini

Dear Ms. Kerbau Pendek

Kindly arrange one receptionist for me for banner hanging activity...
Date give as follow....

 bla..bla...bla....



So, Kerbau Pendek pun tnya kat ct jatt.....

Kerbau Pendek :  Eh, sekarang nak bg sapa yg ikut dia...sha dah under welfare, ina xda sapa gnti.. U boleh ikut ka?

Ct jatt :  X boleh Mr. Kuih Donut dah pesan, GA xboleh bt keja HR...

Kerbau Pendek: Bila dia cakap?

Ct jatt : Hari tu..Entah xingat bila....

Si Kuih Donut : (Menyampuk) Cannot la , cross section already....

Entah apa yg dibebelkan mereka betiga, aku pun xpasti....malas nk amek kesah...Dia bkn suka aku pun.... Tapi Ct Jatt mmg bagus la cover line....Aku pun ekceli malas nk kuar. Bnyak kot keja nk bt...
Mna nk update new associate, Kunci Loker, Staff Transportation, Millage Claim, Lorry Driver Claim, dan bnyak lagi lah...yg paling worst BSH TV......tiap2 pgi nk ngadap sistem tu! dah la x user friendly....memnjang nk ragging aku....

Tapi yg paling aku xpaham betoi....Si Kerbau Pendek blh plak cakap dekat aku...

Kerbau Pendek : eh u mau ka kalo u jd HR

Aku : Msti la mau..sapa xnak..rezeki ign tolak...

Kerbau Pendek : Ok2...nti ada kosong I inform u....

Hahahha......macm xpacaya oooooo.......baik plak dia ni..Insap dah kot....Whatever la....Dunia2.....
Ni nak kongsi moto Baru Keluaran kompeni aku....ada duit boleh beli..xda duit sila tngok aje la...k



Adios!!!





Tuesday, November 1, 2011

Si Sepet!!!!


Hari ni aku nak cerita pasal officemate aku..xda la rapat sangat....budak 1 batch ngn aku..  memperkenalkan namanya siew kim...chinese budaknya..mata sepet gila..kadang2 kompius tngk dia, mata tu tidoq ka berjaga... dia ni under HR dept...aku plak GA.... kadang2 bila dia nak kuar "hang" (pasang) banner jawatan kosong kat company aku, dia ajak aku teman dia, Actually bkn ajak la, more to arahan...kadang2 geram gak apsal GA kna bt keja HR..keja aku pun bnyak xabis, inikan nk menolong org...tp bila fikir2 balik, dari bosan duk office baik kuar...ronda2 menghabiskan minyak keta company.....kuar pukul 9 pg pkul 4.30 ptg baru balik...cun2 je tuh!!
mata dia yg sepet!

so pagi tu, setelah settle serba sedikit task dlm office, siew kim datang cari aku....

Kim : so...sha, hari ni kita kluar pergi area BM, Prai, Seb. Jaya, Kepala Batas, Tasek Gelugor, Juru, Alma n Butterworth

Aku : ok no hal... (dalam hati, ada aku kesah...bkn aku nak sngt kuar pun....arahan jer pun....)

kami pun berjalan ke guard house utk scan, then ke parking...
dalam kepala otak ligat berfikir teringatkan kejadian tempoh hari...hari tu masa first aku kuar ngn dia, aku yg drive....Naik Accord tu beb!!..blagak la sekejap!
Hari ni naik City plak..dia yg nak drive....dah rasa cm separuh nafasku pergi sbb ramai yg cakap Kim ni gila stereng...bawa ntah apa2....xapa lah just give it a try!!

Firstly mmg la ok, tapi bila masuk highway..MASYAALLAH!!!!!
jantung aku ni dah macam nak terkeluaq....masuk simpang ka, nak memotong ka, mmg xtngk cermin pndang blakang..harap signal ja lebih....3 kali kot hampir2 nak xsiden! yg Kim ni bleh duk bt slamber lagi.....Ni lah jadinya bila Kancil bertukar jadi Honda City..Lupa dunia!

Aku harus cari peluang!! Nyawa aku dah dujung tanduk, tnpa melengahkan masa.... tiba ja kat area Tasek Gelugor, aku pun minta nak drive.....Nasib dia bagi....Selamat.....pasni baru bleh menyembang2....
Sebelum tu duk brek angin ja taw x!!

pemanduan yg tak selamat langsung! fobia!



Kim bagitau aku dia megimpikan rumah 2 tingat, ada balkoni, dapat suami yg baik, 
then crita pasal kredit kad, debit kad, account hong leong bank yg dapat hello kitty la...macam2....
xbrenti2 dia bercerita....Huh!..jenuh nk melayan....sampai aku jadi lapaq...

Jadi we all's singgah la di carefour bukit minyak....

aku ada bawa nasi yg pak long belikan pagi tadi, so sambil melangkah ke medan makan....aku bertanya pada kim

Aku :  U xnk makan ke?

Kim : Xpalah...i ada bawa biskut..I mkn biskut saja

Aku : Xkan makan biskut ja kot..kenyang ka

Kim : bt2 bodoh macam xdngr soalan aku..hempeh!!!

Aku singgah kat gerai Each A cup, so aku order la chocalate double pearl.....harga RM5.10... lebih mahal lagi dari cool blog! Kim hnya melihat dan gaya tngk menu macam nk beli....pnya la lama dia interbiu tukang jual tu sampai nasi aku dh habis baru dia dtg dgn segelas air bluberry...serius minah ni mmg kedekuT!



Lepas makan kami meneruskan misi kami....smpai kat Alma, aku siap singgh kedai makan bli nasi kat mak aku then balik rmah antaq nasi kat mak aku....huh......lantak engkau lah Kim oiii.....aku yg drive...so U follow jer lah.....Tapi bagus Kim ni...xbnyak songeh! jenis ikut ja...hahahaha.......

Moral of the story....
Jangan drive laju2..bahaya!
Jangan kedekut bab makan! Aku xsuka! 
Jangan nak mengulat macam aku..Okey!!


ps: maaf utk cerita aku yg xda motif!
n one more, cool blog lagi sedap!!